Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Traditionele Chinese Geneeswijze (TCG)

Traditionele chinese geneeswijze (afgekort TCG of TCM) bestaat in ieder geval al 2200 jaar, maar waarschijnlijk al veel langer. Het is een zelfstandig geneeskundig systeem, dat nogal verschilt van de westerse geneeskundige benadering. De oude chinezen beschreven de werking van het menselijk lichaam aan de hand van processen die ze in de natuur zagen. Hierdoor ontstond een zeer eenvoudige beschrijving van het functioneren van de mens en verstoringen daarvan. Door deze eenvoudige beschrijving is het mogelijk de verschillende klachten die een patient heeft aan elkaar te relateren. De behandeling die dan gekozen wordt zal (zo mogelijk) de oorsprong van het geheel aan klachten bestrijden.

Ook de diagnostiek van chinese geneeswijze is anders. Naast het stellen van vragen en het kijken naar lichaamshouding en kleur, is het voelen van de pols en het kijken naar de tong een zeer verfijnd diagnostisch middel. Natuurlijk is een moderne TCG therapeut ook in staat resultaten van westers medisch onderzoek te interpreteren. Op basis van al deze informatie stellen we een diagnose, en kiezen voor de meest geschikte behandelmethode: kruiden geneeswijze, acupunctuur, tuina. Daarnaast geven we advies over levensstijl.

De World Health Organisation erkent TCG als een geneeswijze die goedkoop en effectief is, en bovendien nauwelijks bijwerkingen heeft. Het is dan ook niet vreemd dat 25 % van de wereldbevolking er gebruik van maakt!

Bij Zhong Long maken we gebruik van: