Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor Chinese Geneeswijze Zhong Long

ZIEN!!

Wie mij een beetje kent weet dat ik uit principe weiger om een bril te dragen. Ik denk namelijk dat er andere en betere methodes zijn om goed te kunnen blijven zien. Nou wil ik niet beweren dat ik altijd even goed zie. Ook ik merk het vorderen van de wijsheid ;). Al weer zo'n 10 jaar geleden was ik aan de eind van een wintermiddag op weg naar Baarn om iets op te halen. Voor ik in Baarn was, was het donker. In die tijd gebruikte ik nog een echt onvervalst ouderwets 100000 stratenboek. Nu is Baarn een plaats met veel kleine onduidelijke weggetjes en bij het minimale licht was het toch wel erg lastig de kaart te lezen. Met een beetje puzzelwerk lukte het mijn bestemming te vinden. Maar ik besefte me daarmee wel dat mijn ogen schijnbaar achteruit konden gaan. Gelukkig trok dat met wat kruiden weer grotendeels bij.

Maar... ik ging er ook over nadenken: Achteruitgang van gezichtsvermogen door ouderdom komt in de meeste gevallen doordat de lens minder soepel wordt en dat de spieren die de lens instellen minder goed werken. Maar iedereen weet dat oefenen kunst baart. En als je het grootste deel van je tijd in een kantoor of huiskamer zit hoef je je ogen niet scherp te stellen om in de verte te zijn. Je oefent ze dus maar in een klein gebied. Door buiten te zijn en in de verte te kijken (bv op zoek naar een vaarwegmarkering) is dat een heel ander verhaal. Zeker als je 10 seconden later scherp moet stellen op iets wat vlak voor je neus gebeurd.

Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om er met voeding je ogen soepel en vochtig houd. Dat kun je doen met Yin voedende kruiden of voedingsmiddelen. Goji bessen (Chinese naam is gou qi zi) werkt daar perfect voor (Zie ook het intermezzo gou qi zi; zin en onzin verderop). Als er sprake is van hitte, droge ogen, druk op de ogen of zelfs migraine kun je er ook chinese chrysanten aan toevoegen (ju hua). De thee daarvan werkt overigens ook perfect voor allerhande oogontstekingen. Naast kruiden kun je met aandacht op beter scherp stellen en met massage van het gebied rond de ogen ook veel doen. Op die manier lukt het me al 10 jaar om brilvrij te blijven. Niet dat ik er continue mee bezig hoef te zijn; als ik merk dat ik slechter zie weet ik dat ik weer even actie moet ondernemen.

Nou is het natuurlijk heel zinvol om te weten hoe je brillen kunt vermijden, maar de reden waarom ik het verhaal vertel is om mensen bewust te maken van de impact van de keuzes in hun leven. Kort door de bocht gezegd: een leven waarin je je lichaam niet uitdaagt en continue blijft oefenen leidt tot degeneratie. Degeneratie kun je tegengaan met hulpmiddelen maar het is geen echte oplossing. Als klachten ontstaan is dat een seintje van het lichaam dat er iets misgaat. Als je er meteen naar lustert en er op de juiste manier op reageert dan verdwijnen de klachten en herstelt en verbetert de functie. Er zijn meer mensen die datzelfde vertellen. Wim Hof (bekend ls The Iceman) vertelt het op een andere manier, en kan het effect aantonen.

Gou qi zi; zin en onzin Dit intermezzo over goji bessen schrijf ik omdat er veel onduidelijkheid lijkt te bestaan over het nut en de risico's van goji bessen. Dat geldt niet alleen daarvoor maar voor veel voeding en voedings supplementen. Om dat goed uit te kunnen leggen maak ik even een zijsprong: de eerste regel die we studenten leren als we het over tcm diagnostiek hebben is dat we niet naar klachten/symptomen kijken maar naar de oorzaak daarvan. Zo kan de klacht hoofdpijn wel 10 verschillense oorzaken hebben. Die ook duidelijk te onderscheiden zijn als je even wat verder naar de specifieke kenmerken van die hoofdpijn vraagt. En natuurlijk moet je al die verschillende soorten hoofdpijn ook op een andere manier behandelen.
Voor voeding geldt iets dergelijks: omdat ieders achtergrond situatie anders is, is een voedingsstof goed voor de een en slecht voor de ander. Om die reden kun je niet zeggen dat een stof slecht of ongezond is. Het hangt altijd van de situatie en de dosering af. Goji bessen werden een aantal jaar geleden als wondermiddel gepropageerd. Ze kunnen in bepaalde situaties ook heel effectief zijn. Maar zoals in al dat soort situaties gebeurd wordt het middel ook gebruikt door mensen voor wie het niet past en verschijnen de eerste waarschuwingen. Later gevolgd door ernstigere waarachuwingen of (voor andere substanties) zelfs verboden. In de berichtgevingen verschijnen dan tegenstrijdige boodschappen en zonder gedegen kennis doet iedereen dan maar wat. Voor het geval van goji/ gou qi zi kan ik een eenvoudige uitleg geven:
Zoals gezegd is gou qi zi een yin tonicum. Dat is goed als je een tekort hebt aan Yin. Als je echter al een teveel hebt aan Yin dan moet je er met een grote boog omheen lopen. Een andere situatie is als je een tekort aan Yang hebt. In dat geval kun je problemen krijgen met het verteren van de goji bessen. Dat leidt niet direct tot problemen, maar je gaat wel de verkeerde kant op.
Hoe kun je die situaties herkennen? Aan je tong!! Ga voor de spiegel staan en zorg voor daglicht in je gezicht. Steek je tong ontspannen uit:
Is de tong klein, klein en bleek, bleek, of rood zonder beslag? Pak gerust een flinke lading goji bessen.
Is de tong bleek en gezwollen. Misschien ben je misselijk na het eten? Dan kun je beter goji bessen met andere kruiden innemen.
Zit er beslag op je tong? Neem geen goji bessen!!

Pamela van der Vleuten

Pamela van der Vleuten is een van de weinige TCM herbalisten in Nederland. Ze heeft meer dan 20 jaar ervaring en beheerst ook de disciplines acupunctuur en Tuina massage.


Vanaf 1 januari geen vergoeding meer vanuit aanvullende ziektekostenverzekering

Om de praktijk economisch gezond te houden zeg ik mijn lidmaatschap van een Nederlandse beroepsvereniging op. Daardoor vervalt de mogelijkheid tot het declareren van consulten onder de aanvullende ziektekostenverzekering. Het goede nieuws is dat we de consult prijzen niet verhogen met de inflatie. De meesten zullen hier weinig van merken omdat het consult maar een klein onderdeel is van de totale kosten.
De kosten voor kruiden worden met ingang van 1 januari wel verhoogd (met 15 %). Dit omdat we te maken hebben met hogere inkoopkosten. Ondanks dat zijn we nog steeds een van de goedkoopste leveranciers van granulaten. Voor degenen voor wie het verlies van uitkering uit de aanvullende zorg een probleem is is het misschien een overweging deze verzekering stop te zetten. Lees hier.


ZIEN!!

Wie mij een beetje kent weet dat ik uit principe weiger om een bril te dragen. Ik denk namelijk dat er andere en betere methodes zijn om goed te kunnen blijven zien. Nou wil ik niet beweren dat ik altijd even goed zie. Ook ik merk het vorderen van de wijsheid ;). Lees verder.


Menstruatieklachten goed te behandelen

Veel vrouwen hebben last van klachten rond de menstruatie. Ze gaan er vanuit dat het erbij hoort. Met acupunctuur en kruiden zijn klachten rond de cyclus echter goed te verhelpen. Meer weten over menstruatieklachten


Nieuw!! Behandeling van uw huisdier

In de loop van de jaren heb ik de nodige huisdieren behandeld. Meestal huisdieren van patienten waarbij ik op basis van mondelinge informatie kruiden (in druppelvorm) voorschreef. Wat opviel is dat dieren ontzettend snel en goed reageren op behandeling. Zo was er een bouvier die vanwege gewrichtsklachten een spuitje zou krijgen van de direnarts. Na 2 weken kruiden kon hij weer mijn zijn vriendjes (een stuk of 10 Jack Russels!!) rennen alsof er niets aan de hand was.