Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Workshop beter horen en zien met Qi Gong

Wie mij een beetje kent weet dat ik uit principe weiger om een bril te dragen. Ik denk namelijk dat er andere en betere methodes zijn om goed te kunnen blijven zien. Nou wil ik niet beweren dat ik altijd even goed zie. Ook ik merk het vorderen van de wijsheid ;). Al weer zo'n 10 jaar geleden was ik aan de eind van een wintermiddag op weg naar Baarn om iets op te halen. Voor ik in Baarn was, was het donker. In die tijd gebruikte ik nog een echt onvervalst ouderwets 100000 stratenboek. Nu is Baarn een plaats met veel kleine onduidelijke weggetjes en bij het minimale licht was het toch wel erg lastig de kaart te lezen. Met een beetje puzzelwerk lukte het mijn bestemming te vinden. Maar ik besefte me daarmee wel dat mijn ogen schijnbaar achteruit konden gaan. Gelukkig trok dat met wat kruiden weer grotendeels bij.

Maar... ik ging er ook over nadenken: Achteruitgang van gezichtsvermogen door ouderdom komt in de meeste gevallen doordat de lens minder soepel wordt en dat de spieren die de lens instellen minder goed werken. Maar iedereen weet dat oefenen kunst baart. En als je het grootste deel van je tijd in een kantoor of huiskamer zit hoef je je ogen niet scherp te stellen om in de verte te zien. Je oefent ze dus maar in een klein gebied. Door buiten te zijn en in de verte te kijken (bv op zoek naar een vaarwegmarkering) is dat een heel ander verhaal. Zeker als je 10 seconden later scherp moet stellen op iets wat vlak voor je neus gebeurd.

Voor horen geldt iets soortgelijks: staat je radio continue aan? is er vaak hard geluid in je omgeving? Ben je te druk om goed te luisteren? Luister je wel eens naar de stilte? Naar de geluiden in het bos? Doofheid of oorsuizen wijzen erop dat er iets misgaat. Een hulpmiddel als een gehoorapparaat (of bril) kan je "helpen", maar maakt de situatie in feite alleen maar erger. Het doet namelijk niets aan de oorzaak van het probleem en neemt de stimulans weg om de oorzaak aan te pakken.

Wat kunnen we doen om problemen met horen en zien op te lossen? Om dat te doen moeten we aan alle drie de onderstaande aspecten aandacht besteden.

In de workshop bespreken we bovengenoemde aspecten en leren we de specifieke Qi Gong oefeningen aan. In 4 sessies herhalen we de oefeningen zodat u ze thuis kunt doen. Om resultaat te bereiken is het belangrijk om de oefeningen gedurende een aantal maanden dagelijks te doen.

Interesse? Stur een mail naar mail. We nemen dan contact op om de mogelijkheden te bespreken.

Opleidingen

Opleiding Kruiden geneeswijze

Workshops

Workshop Tuina
Workshop beter horen en zien met qi gong
Workshop gezond leven, gezond oud