Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Workshop Tuina

Tuina is de chinese naam voor meridiaanmassage. Het lijkt vaak een ondergeschoven onderdeel van de TCM disciplines. Het is echter de BELANGRIJKSTE methode om aandoeningen en ziekte in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen voordat ze erger worden. Daarom zou iedereen die methode moeten kennen. Het is mijn overtuiging dat we op die manier 90 % van alle westerse ziektes kunnen voorkomen.

Vaak wordt gedacht dat om goed te masseren je speciale massage technieken moet leren. Het aanleren van speciale massagetechniken is deels belangrijk om effectief je kracht, energie en lichaamsgewicht in te zetten, maar huis, tuin en keuken technieken werken bijna net zo goed.

Belangrijkere aspecten zijn: lichaamsbewustzijn (bij jezelf en bij anderen), tactiel gevoel: wat voel je aan een lijf en wat betekent dat, meridiaankennis: waar voel je iets en wat betekent dat en wat zie je aan een mens en wat betekent dat.
Eigenlijk is je lichaam saai simpel: als het ergens een probleem heeft 'vertelt' het je dat met pijn, doof gevoel, distentie, zwelling, jeuk, etc. Die sensatie is specifiek voor wat er aan de hand is. Als je het verhaal van je lichaam (en geest) begrijpt en met massage de sensatie weg kan halen dan is het probleem weg. In een van de klassiekers wordt vertelt dat mensen vroeger ouder werden omdat ze ziekte genazen voordat het kans kreeg uit te groeien tot iets ergers. Het vertelt ook dat dat mogelijk was omdat mensen dichter bij de natuur leefden.
Nou is massage geen wondermiddel om vergevorderde ziekten te genezen. De therapeutische kracht is te daarvoor te klein. Maar elke vergevorderde ziekte begint met een kleine verstoring dus je moet er op tijd mee beginnen.

De basis leggen we in twee volle dagen. Het liefst met een beetje tijd ertussen om het geleerde te laten bezinken. Daarnaast kunnen we ook herhalingsdagen begeleiden. Bezig zijn met chinese geneeskunde en massage roept altijd meer vragen op. De kunst is om de taal van je lichaam te leren.

We organiseren zelf geen groepen, maar komen graag voor uw groep deze workshop geven. Als U interesse heeft stuur een mail. Dan nemen we contact op om te kijken hoe we een en ander kunnen organiseren. mail.

Opleidingen

Opleiding Kruiden geneeswijze

Workshops

Workshop Tuina
Workshop beter horen en zien met qi gong
Workshop gezond leven, gezond oud