Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Endometriose: Chinese Kruiden werken beter dan geneesmiddelen

Een studie van de Universiteit van Southampton laat zien dat Chinese kruiden de symptomen van endometriose kan verlichten. De onderzoekers kwamen tot de conclusie dat behandeling met Chinese kruiden vergelijkbare resultaten had als laparoscopie (operatie), en dat er minder bijwerkingen waren ten opzichte van conventionele medicatie.

Endometriose is een gynaecologische verstoring die 1 op de 6 vrouwen in de vruchtbare leeftijd treft. Het veroorzaakt buikpijn, onregelmatige en pijnlijke menstruatie en onvruchtbaarheid. Behandeling door middel van operatie leidt niet altijd tot verbetering op de lange termijn. Behandeling met medicijnen heeft onplezierige bijwerkingen als opvliegers, acne en gewichtstoename.

De onderzoekers kwamen tot hun conclusies aan de hand van twee trials waarin totaal 158 vrouwen betrokken waren.. In een trial werd Chinese kruidengeneeswijze vergeleken met het hormonale geneesmiddel gestrinone. Er werd aangetoond dat beiden even effectief waren in het bestrijden van de symptomen, maar dat de Chinese kruiden minder bijwerkingen hadden. De 2e trial liet zien dat Chinese kruiden effectiever waren als het hormonale geneesmiddel danazol, en ook minder bijwerkingen had.

Deze bevindingen suggereren dat Chinese kruiden net zo effectief kunnen zijn voor vrouwen die aan endometriose lijden als zekere conventionele geneesmiddelen. Op basis van het onderzoek is echter nog onvoldoende bewijs is voor een algemene conclusie.
Het onderzoek werd uitgevoerd door Andrew Flower of the Complementary Medicine Research Unit at the University of Southampton, in samenwerking met het Cochrane Centre of Beijing, China.

Gynaecologische klachten

praktijkervaringMenstruatieklachten
praktijkervaringOvergangsklachten
praktijkervaringKinderwens, zwanger worden, onvruchtbaarheid
praktijkervaringVervroegde overgang
praktijkervaringLichen Sclerosus
onderzoekEndometriose

Dermatologische klachten

onderzoekPsoriasis:Overzicht klinisch onderzoek
onderzoekAcne
onderzoekAtopisch Eczeem
praktijkervaringEpidermolysis bullosa; casus
praktijkervaringSchimmelnagels

Overige aandoeningen

onderzoekCorona virus
praktijkervaringChronische blaasontsteking
praktijkervaringHoogteziekte
praktijkervaringGezond Oud worden
praktijkervaringHooikoorts
praktijkervaringSinusitis
onderzoekGriep
praktijkervaringFibromyalgie
praktijkervaringCarpaaltunnel syndroom/ Tenniselleboog
praktijkervaringIgA nefropathie
onderzoekADHD; chinese kruiden als alternatief voor Ritalin?
praktijkervaringBehandeling van huisdieren
onderzoekWHO lijst