Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Schimmelnagels

De effectiviteit van behandeling van schimmelnagels is nogal wisselend. Er bestaan verschillende schimmeldodende middeltjes die goed in staat zijn beginnende infecties te behandelen. In sommige van die gevallen komen de klachten na verloop van tijd weer terug. Voor hardnekkigere situaties wordt een breder scala aan middelen ingezet die in feite allemaal tot doel hebben de schimmelinfectie te vernietigen. Als dat onvoldoende werkt is het mogelijk om interne medicatie te gebruiken die gericht op het verdrijven van de schimmels. Deze heeft echter veel bijwerkingen en wordt (terecht) door huisartsen afgeraden.

De grote vraag is of het gewoon lastig is om een bepaalde schimmelinfectie te behandelen (bijvoorbeeld door de dikte van de nagel), of dat er andere factoren zijn die dat proces belemmeren. Vanuit de Chinese geneeswijze kunnen we twee factoren herkennen:

1. onvoldoende werkend immuunsysteem. Als het immuunsysteem (long wei qi leegte) onvoldoende werkt is de afweer tegen schimmels minder. Het van buiten weghalen van een infectie heeft geen zin omdat niets aan de onderliggende oorzaak wordt gedaan. Het is dan ook niet vreemd dat de aandoening vaker voorkomt bij oudere mensen.

2. verminderde doorbloeding van de tenen en/of benen. Onafhankelijk van de werking van het immuunsysteem kan het ook zijn dat de doorbloeding. Dat kan bijvoorbeeld zijn door vocht in de benen, of door aderverkalking.

Aan beide situaties is met acupunctuur en kruiden zeker wat te doen.

Tinctuur tegen schimmelnagels

behandeling voor schimmelnagels

In de Chinese literatuur worden een aantal methoden beschreven om schimmelnagels vanaf de buitenkant te bestrijden. Een ervan is relatief makkelijk te maken en er is bovendien onderzoek gedaan naar de schimmel-dodende werking ervan [1]. Deze werking werd onderzocht voor een andere schimmel dan die verantwoordelijk is voor voetschimmel (Trichophton), maar aangezien het middel in verschillende boeken wordt aangeraden voor voet schimmel is de schimmel-dodende werking ook daarvoor aannemelijk.

Toepassing: alleen voor extern gebruik. 2x daags met pipet op aangedane nagels of huid aanbrengen, inwrijven en op laten drogen. Langdurige behandeling is nodig (tot een jaar). Als de infectie de nagelbasis bereikt is het ook nodig om de infectie van binnenuit met kruiden te bestrijden.
Bestellen: stuur een email met naam en adres gegevens
Kosten: 15 voor 100 ml pipetflesje

[1] Antifungal activity of compounds extracted from Cortex Pseudolaricis against Colletotrichum gloeosporioides

Gynaecologische klachten

praktijkervaringMenstruatieklachten
praktijkervaringOvergangsklachten
praktijkervaringKinderwens, zwanger worden, onvruchtbaarheid
praktijkervaringVervroegde overgang
praktijkervaringLichen Sclerosus
onderzoekEndometriose

Dermatologische klachten

onderzoekPsoriasis:Overzicht klinisch onderzoek
onderzoekAcne
onderzoekAtopisch Eczeem
praktijkervaringEpidermolysis bullosa; casus
praktijkervaringSchimmelnagels

Overige aandoeningen

onderzoekCorona virus
praktijkervaringChronische blaasontsteking
praktijkervaringHoogteziekte
praktijkervaringGezond Oud worden
praktijkervaringHooikoorts
praktijkervaringSinusitis
onderzoekGriep
praktijkervaringFibromyalgie
praktijkervaringCarpaaltunnel syndroom/ Tenniselleboog
praktijkervaringIgA nefropathie
onderzoekADHD; chinese kruiden als alternatief voor Ritalin?
praktijkervaringBehandeling van huisdieren
onderzoekWHO lijst