Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

Behandeling van Lichen Sclerosus met chinese geneeskunde

Naar aanleiding van de hieronderstaande casus beschrijving meldden zich meer patienten gemeld met Lichen sclerosis. De behandelresultaten (meer dan 70 % resultaat) leken me van dien aard dat ik besloot er een stukje over te schrijven. De samenvatting van de behandelresultaten zijn vermeld in onderstaande tabel.

De TCM differentiaal diagnose is nier en lever yin xu voor de oudere vrouwen, en neigt meer naar leverbloed leegte met milt qi leegte en lever qi stagnatie voor de jongere vrouwen. Natuurlijk werd de prescriptie enigzins aangepast aan de individuele TCM diagnose. De gebruikte kruiden formules waren standaard voor de genoemde syndromen, gedoseerd op 6 gram per dag granulaat. De kruidenzalf bevat geen (toegevoegde) hormonen of corticosteroiden! (geleverd door geregistreerde apotheek)
Na herstel komt lichte terugval voor, maar is met een paar keer zalf smeren weer onder controle.
Complicaties: bij de gecombineerde situatie LS - nierinsufficientie waren de kruiden vooral gericht op het laatste. Dit met het idee dat LS moeilijker herstelt als de nierinsufficientie blijft bestaan. Over behandeling van nierinsufficientie met kruiden is redelijk wat geschreven. Een behandeling van 3 maanden met laag gedoseerde kruiden (20% van in literatuur aanbevolen dosering) is misschien te laag om iets te bereiken. Omdat we te weinig resultaat hadden is de behandeling afgebroken. In de casus met de enzymdeficientie was het niet mogelijk om kruiden naar binnen te krijgen of zalf te gebruiken zonder ernstige bijwerkingen, waardoor we behandeling hebben afgebroken. In geval van de therapieontrouw is natuurlijk geen resultaat te verwachten. De gebruikte kruidenformules zijn overigens niet vies van smaak. Als we deze 2 casussen niet meerekenen ligt het behandelresultaat procentueel hoger dan 70 %.
geschreven: (2016-10)

13 patienten met diagnose LSA door arts
leeftijd: 30 t/m 60, gemiddelde 49 jaar
behandeling met kruiden (13 p) en kruidenzalf (7p) gedurende 1-3 maanden
Goed resultaat: 9 patienten (69 %)
Geen resultaat (31 %)
2 patienten: vermindering pijn en grotendeels herstel laesie
7 patienten: volledig herstel laesie, geen pijn
4 p:
1x bestaande complicatie: chronische nierinsufficientie
1x bestaande complicatie: P450 enzymdef.
1x onvoldoende kruiden ingenomen
1x onbekende oorzaak (1 consult)

Lichen Sclerosus; casus rapport (geschreven 2013-06)

Lichen Sclerosus et Atrophicans, vaak afgekort als Lichen sclerosus of LSA is een huid aandoening die gepaard gaat met verdikking of verdunning van de huid. Vooral de huid van de externe geslachtsorganen is aangedaan. Het komt vooral voor bij vrouwen boven de 50. Het gaat gepaard met jeuk, pijn en het verdwijnen van weefsel.

Voor de Chinese geneeswijze is de soort aandoening, de typische leeftijd en de plaats kenmerkend voor een leegte van lever en nier yin, die eventueel gepaard kan gaan met hitte, wind en qi stagnatie. De meeste patienten met een dergelijke aandoening gaan in eerste instantie naar hun huisarts of specialist. Deze schrijft cortico-steroide zalf voor om het proces tot staan te brengen.

Drie jaar geleden behandelde ik een patient voor overgangsklachten. Enige weken na de start van de behandeling vertelde ze me dat de dermatoloog Lichen Sclerosus had geconstateerd en vroeg me of ik er wat aan kon doen. Ze had net als veel andere patienten bezwaar tegen de bijwerkingen van cortico-steroide zalven op lange termijn. Nou komt de diagnose van LSA min of meer overeen met die van overgangsklachten zodat de chinese differentiaaldiagnose alleen maar bevestigd werd. Mijn bijbel over TCM dermatologie: "Xu Yihou - Dermatology in Traditional Chinese Medicine" behandelde het onderwerp niet. Op zich is het geen probleem om zelf een formule te bedenken, maar Xu geeft vaak zinvolle informatie over de prognose en specifieke aanpak. De grote vraag was dus of de bedachte formule zou werken, en vooral in hoeverre het probleem echt opgelost kon worden.

De gekozen formule is een varatie op een formule die vaak gebruikt wordt voor de nabehandeling van huidklachten. Hij wordt gebruikt voor bloed en Yin leegte met jeuk en bloed stagnatie. We kozen voor behandeling met ruwe kruiden op een dosering van 150 gram dagdosering. Dit is ongeveer ruim 4 keer hogere dosering als de standaard dosering 6 gr/dag met granulaten. In dit soort gevallen monitoren we lever enzymen (met een Reflotron).

Na 3 weken kruiden was de jeuk zo goed als weg en werd de huid roder (beter doorbloed). Na herhaling van een aangepaste formule werd de huid ook elastischer. De GPT bleef stabiel rond de 11 u/l.

Vanwege de smaak van de kruiden en het snelle resultaat schakelden we over naar granulaat op een lagere dosering (12 gr DD = ong. 72 gram ruwe kruiden). De situatie bleef daarmee stabiel. Bij het stoppen met innemen van kruiden (ivm familieomstandigheden) kwamen de klachten in geringe mate terug (na een jaar).

Recentelijk meldde de patiente zich weer voor behandeling. Door gebruik van een externe applicatie (smeerwortelzalf) blijven de klachten rond de Lichen Sclerosis onder controle. De klachten waar ze zich nu mee meldde zijn zeker gerelateerd aan nier Yin leegte, en zijn mijns inziens een indicatie dat we de behandeling niet lang genoeg voort hebben gezet. Vanwege de snelle reactie van de Lichen Sclerosis in het begin en het langdurig wegblijven ervan verwacht ik betere resultaten bij langere behandeling.

Gynaecologische klachten

praktijkervaringMenstruatieklachten
praktijkervaringOvergangsklachten
praktijkervaringKinderwens, zwanger worden, onvruchtbaarheid
praktijkervaringVervroegde overgang
praktijkervaringLichen Sclerosus
onderzoekEndometriose

Dermatologische klachten

onderzoekPsoriasis:Overzicht klinisch onderzoek
onderzoekAcne
onderzoekAtopisch Eczeem
praktijkervaringEpidermolysis bullosa; casus
praktijkervaringSchimmelnagels

Overige aandoeningen

praktijkervaringGezond Oud worden
praktijkervaringHooikoorts
praktijkervaringSinusitis
onderzoekGriep
praktijkervaringFibromyalgie
praktijkervaringCarpaaltunnel syndroom/ Tenniselleboog
praktijkervaringIgA nefropathie
onderzoekADHD; chinese kruiden als alternatief voor Ritalin?
praktijkervaringBehandeling van huisdieren
onderzoekWHO lijst