Acupunctuur en kruiden geneeswijze praktijk Zhong Long
Praktijk voor acupunctuur en kruiden geneeswijze Zhong Long

IgA nefropathie; casusbeschrijving

IgA nefropathie is een nier aandoening, waarbij het filter in de nieren beschadigd door IgA immuuncomplexen. Deze ontstaan als gevolg van een verkeerde reactie van het immuunsysteem. Door deze beschadiging worden de hele kleine gaatjes in filter van de nieren zo groot dat ze bloedcellen en eiwitten door laten. Deze kunnen vervolgens niet worden teruggewonnen. De verstoring uit zich met bloed en eiwit in de urine. Op zich niet zo'n probleem ware het niet dat het lichaam dit continue moet blijven aanmaken, en zodoende een deel van de stofwisseling verstoort. De westerse geneeskunde heeft hier over het algemeen geen oplossing voor.

Wat opviel aan de patient was dat hij vermoeid en lusteloos was, en duizelig was bij inspanning, bovendien at hij veel. Centraal staat natuurlijk het bloedverlies via de urine. Chinees gezien ontstaat dit uit een leegte van Yang. Het Yang van de nieren moet de blaas voorzien van energie om urine vast te houden. Het Yang van de milt moet ervoor zorgen dat de organen op hun plaats blijven, en dat het bloed in de vaten blijft. Daarnaast is het Yang van de nieren de basis voor alle Yang in het lichaam. De diagnose is dus bloed verlies als gevolg van een leegte van Yang. De patient heeft van jongs af aan astma. Als kind had hij regelmatig spontane neusbloedingen. Mogelijk bestond de situatie dus al eerder. De aangeboren astma wijst mogelijk op een gebrek in het immuunsysteem waardoor IgA complexen konden worden gevormd (IgA hoort bij het Yang van nieren en longen). Mogelijk was de situatie niet opgetreden bij vroegtijdige behandeling. De toegepaste formule was een formule die het Yang van de nieren versterkte, de Yang Qi van de milt omhoog richtte (dit is de richting waarin de milt moet werken om alles op zijn plaats te houden), en bloed en urine samentrok. Deze laatste groep kruiden zijn zogenaamde bloedstoppers. Ze gaan bloedverlies tegen. Na een maand (1 pot kruiden) was er geen bloed en eiwit meer in de urine te vinden. De patient was actiever. Vervolgens werd nog een formule gegeven om het Yang verder te vesterken.

Zelf vind ik dit een van de meest sprekende voorbeelden van wat je met TCG kunt doen. Ondanks dat ik het westerse ziektebeeld op dat moment niet kende kon ik een TCG diagnose stellen, en aan de hand daarvan behandelen. Dat dit werkt blijkt uit het vrijwel directe resultaat, en dit terwijl een specialist niet in staat was er iets aan te doen.

IgA nefropathie; een update

Bovenstaande casus beschrijving stamt uit 2000; mijn 1e jaar als TCM therapeut. Door een vraag van een patient ging ik me weer in IgA nefropathie verdiepen, en ontdekte dat de westerse geneeskunde tegenwoordig een behandeling voor IgA nefropathie heeft. De richtlijn IgA nefropathie {1} van Nefrovisie adviseert gebruik van ACE remmers, in combinatie met corticosteroiden en cytostatica voor ernstigere gevallen. Het gebruik van ACE remmers kent weinig gezondheidsrisico's, maar het is geen behandeling die de aandoening werkelijk geneest. Corticosteroiden en cytostatica zijn natuurlijk middelen met meer bijwerkingen.

Nu wordt er in China redelijk wat onderzoek gedaan naar de behandeling van IgA nefropathie (en andere nieraandoeningen) met kruiden {2} {3} {4}, en de resultaten daarvan zijn altijd positief. Nou heeft elk groter TCM ziekenhuis een afdeling nefrologie en is er klinische literatuur over nefrologie {5} die de indeling van westerse ziektebeelden volgt. De ernst van de beschreven casi daarin zal niet anders zijn dan die van van een Nederlands ziekenhuis. Het belangrijkste verschil is echter dat Chinese geneeskunde tot doel heeft de aandoening te genezen. Bovenstaande casus is waarschijnlijk een niet gevorderd stadium. De casus besproken op IgAN support Network {6} beschrijft is een ernstige IgA nefropathie (cytostatica noodzakelijk) die in remissie gaat en blijft bij gebruik van Chinese kruiden.
Natuurlijk zijn de beschikbare onderzoeken en de genoemde casi geen hard bewijs, maar het lijkt me in het belang van nier patienten om het gebruik van Chinese kruiden bij IgA nefropathie en andere nier aandoeningen verder te onderzoeken. Patienten met nier aandoeningen zijn daarom bijzonder welkom.

{1} IgAN richtlijn nefrovisie

{2} Clinical observation of senile idiopathic nephrotic syndrome treated with integrated traditional chinese and western medicine

{3} Effect of Chinese herbs on immunoglobulin A nephropathy: a randomized controlled trial

{4} Effect of treatment of non-nephrotic syndrome IgA nephropathy with Shenyanning

{5} Clinical Nephrology in Chinese Medicine, Wei Li & David Frierman

{6} Jon Staniforth's IgAN Experience: A Success Story

Gynaecologische klachten

Gynaecologische klachten

praktijkervaringMenstruatieklachten
praktijkervaringOvergangsklachten
praktijkervaringKinderwens, zwanger worden, onvruchtbaarheid
praktijkervaringVervroegde overgang
praktijkervaringLichen Sclerosus
onderzoekEndometriose

Dermatologische klachten

onderzoekPsoriasis:Overzicht klinisch onderzoek
onderzoekAcne
onderzoekAtopisch Eczeem
praktijkervaringEpidermolysis bullosa; casus
praktijkervaringSchimmelnagels

Overige aandoeningen

onderzoekCorona virus
praktijkervaringChronische blaasontsteking
praktijkervaringHoogteziekte
praktijkervaringGezond Oud worden
praktijkervaringHooikoorts
praktijkervaringSinusitis
onderzoekGriep
praktijkervaringFibromyalgie
praktijkervaringCarpaaltunnel syndroom/ Tenniselleboog
praktijkervaringIgA nefropathie
onderzoekADHD; chinese kruiden als alternatief voor Ritalin?
praktijkervaringBehandeling van huisdieren
onderzoekWHO lijst